doeshaven-logo-02-2017-rgb-cool-gray-m

Van harte welkom op de website van watersportvereniging Doeshaven. Met enige trots presenteren wij u onze vereniging. Trots op wat we gezamenlijk - sinds de oprichting in 1965 - hebben bereikt.


Trots
We kunnen zonder overdrijven zeggen dat wij één van de grootste verenigingshavens van Nederland zijn. In vergelijking met commerciële havens heerst er bij ons een heel andere sfeer. Gaan zaken als vanzelf en gemoedelijk. Je zou kunnen zeggen dat je je verplaatst in een totaal andere wereld. Dat komt doordat wij ons als leden verantwoordelijk voelen en gezamenlijk alle besluiten nemen.

We hebben duidelijke regels en van ieder nieuw lid verwachten we dezelfde betrokkenheid en inzet. Samen de dingen regelen heeft grote voordelen. Kijk maar eens naar de tarieven van bijvoorbeeld de huur van een ligplaats, een weekje onderhoud in de bootloods of een plek op onze winterberging. Kom gerust eens langs. Onze havenmeester informeert u graag.

Watersportvereniging Doeshaven.
Een totaal andere wereld.

Geschiedenis


Het ontstaan van de haven
De Doeshaven is ontstaan door de winning van zand. Zand dat nodig was voor de aanleg van de A4. De rijksweg die voor een snelle verbinding moest zorgen tussen Amsterdam en Den Haag. Dwars door Leiderdorp is voor die snelweg een dijklichaam gebouwd met daarin een brug over de Oude Rijn en drie viaducten.

De officiële opening van het traject tussen Hoogmade en het verkeersplein Leidschendam - nu het Prins Clausplein - was in 1958. Kort daarna werden er aan de randen van de zandput de eerste steigertjes gebouwd. Zeven jaar later op 21 mei 1965 werd Watersportvereniging Doeshaven opgericht en de zandput officieel Doeshaven gedoopt.

De Doeshaven is vernoemd naar het kanaal dat vlak langs de haven loopt. Dit kanaal werd in de 12de eeuw gegraven om te zorgen voor een betere waterafvoer van de omliggende landerijen. Lange tijd heeft de Does ook dienst gedaan als waterweg voor de afvoer van turf die gewonnen werd in de directe omgeving van het kanaal. Nu wordt de Does nog uitsluitend gebruikt door de pleziervaart en is het de verbinding met de Kagerplassen, het Braassemermeer, de Wijde Aa en de Westeinderplassen.

Overigens, Does betekent begroeid moeras.

Inmiddels is de A4 verbreed en - ter hoogte van Leiderdorp - deels ondertunneld en deels verdiept aangelegd. Om dat mogelijk te maken moest de haven een beetje inschikken. Op die manier hebben we een bijdrage geleverd aan de modernisering van iets dat ooit de aanleiding was van ons bestaan.

De afgelopen decennia is er in onze haven hard gewerkt. De groei en het volwassen worden van onze haven is te danken aan de inzet van vele vrijwilligers. Alle werkzaamheden - met uitzondering van zeer specialistisch werk - zijn verricht met vrijwilligershanden. Ook het havengebouw - ontworpen door architect Piet van der Roer - waarvan de bouw werd voltooid in de zomer van 1978, is volledig gebouwd door onze leden.

Om de continuïteit te kunnen waarborgen zijn er tegenwoordig naast onze havenmeester nog twee professionals in onze haven werkzaam.

Zo hebben we een specialist voor onze administratie en een beheerder voor ons havenrestaurant aangetrokken. Samen met deze kanjers hebben we de havenzaken dik voor elkaar.

Als Doeshaven hebben we ook een Doeshaven-vlag. De vlag toont een grafische weergave van de ligging van onze haven, de Does en de Oude Rijn. Wit is water, rood bebouwing en groen de landerijen.

Voorzieningen


Havengebouw
Op het terrein van onze vereniging vindt u het havengebouw. Het havengebouw - dat in 1978 onder architectuur is gebouwd - herbergt een groot aantal voorzieningen. Op de begane grond vindt u het havenkantoor en administratie, een EHBO-kast, een AED en een brancard. Leden en passanten kunnen gebruik maken van toiletten, douches, garderobe, was- en droogmachine. Rechts van het havengebouw is de woning van onze havenmeester. Op de eerste verdieping vindt u ons havenrestaurant ‘De Roef' met terras en de bestuurskamer. Het havenrestaurant is te bereiken met de trap vanuit de centrale hal maar ook buitenom. Aan de buitenzijde hebben we een personenlift voor mensen die moeite hebben met traplopen.

Havenkantoor en administratie
In de centrale hal - rechts - zijn het havenkantoor en onze administratie gevestigd. Rien Slingerland bemant ons havenkantoor. Hebt u vragen of wilt u lid worden, dan kunt u met hem - per e-mail - een afspraak maken op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag van 08.00 tot 12.00 uur. Gedurende het vaarseizoen – van 1 april tot 1 oktober – is Rien tot 13.00 uur aanwezig. Het e-mailadres is eitartsinimda.[antispam].@doeshaven.nl. Rien is tijdens deze uren ook telefonisch bereikbaar op nummer 071 889 00 67.

Bestuur en bestuurskamer
Op de eerste verdieping van het havengebouw bevindt zich naast het havenrestaurant onze bestuurskamer. Op gezette tijden vergadert hier het bestuur van onze vereniging en vinden hier ook de gesprekken met onze leden plaats. Wilt u met het bestuur of één van de bestuursleden spreken, dan kunt u daarvoor een afspraak maken met Rien Slingerland. Het e-mailadres is eitartsinimda.[antispam].@doeshaven.nl. Rien is tijdens de hierboven genoemde uren ook telefonisch bereikbaar.
Uiteraard kunt u uw vragen ook sturen naar ofni.[antispam].@doeshaven.nl.

Wilt u lid worden van onze vereniging stuur dan een e-mail aan eitartsinimda.[antispam].@doeshaven.nl.

Havenrestaurant ‘De Roef’
Op de eerste etage van het havengebouw vindt u ‘De Roef', ons havenrestaurant met terras. Leden en passanten kunnen er iets eten, maar ook heerlijk relaxen of bijpraten onder het genot van een drankje. Het havenrestaurant is open op vrijdag van 16.00 - 21.00 uur, op zaterdag en zondag van 15.00 - 21.00 uur. Reserveer als u zeker wilt zijn van een tafeltje. Het liefst telefonisch op 071 542 54 85, maar u kunt zich ook melden in het restaurant aan de desk.

Nieuw is dat vanaf heden ‘De Roef’ ook beschikbaar is voor diverse gelegenheden zoals verjaardagen, jubilea, lunches, diners, borrels , vergaderingen, babyshowers etc. Natuurlijk houden wij ons hierbij wel aan de Covid-afspraken! Voor meer informatie stuurt u een mail naar feored.[antispam].@doeshaven.nl. Wij nemen dan zo snel mogelijk contact met u op.

Toiletten, douches, was- en droogmachine
Leden, maar ook passanten kunnen gebruik maken van toiletten, douches, was- en droogmachine. U vindt deze voorzieningen links en rechts in de centrale hal van het havengebouw.

EHBO-kast, brancard en AED
In de centrale hal van het Havengebouw hangt een EHBO-kast, een brancard en een AED. Buiten, ter hoogte van de K-steiger, vindt u onze tweede AED.

Dieselpomp en gasflessendepot
Op het terrein – vlak bij de hijskraan – staat een dieselpomp en een gasflessendepot. U kunt daar terecht voor dieselolie of een volle gasfles op alle dagen van de week – óók op feestdagen – van 10.00 tot 12.00 en van 13.00 tot 16.00 uur. Indien u meer dan 1000 liter wilt tanken, maakt u bij voorkeur een afspraak met de havenmeester. U kunt haar bereiken op 06 268 49 112.

Elektra en drinkwater
Op alle ligplaatsen kunt u - tegen een vergoeding - gebruikmaken van elektra. Alle ligplaatsen van 8 meter of groter hebben een eigen walaansluiting, de kleinere ligplaatsen moeten een aansluiting delen.

Drinkwater kan door leden en passanten vrij worden ingenomen.

WiFi
Op het hele terrein - en dus ook op uw boot - kunt u gebruikmaken van ons open WIFI-netwerk ‘HotspotDoeshaven’.

Parkeren
De Doeshaven beschikt over een groot parkeerterrein. In het vaarseizoen kunnen leden van onze watersportvereniging hier vrij parkeren. Voor bezoekers is er altijd voldoende parkeergelegenheid aan de Boomgaardlaan.

Winterberging, loods, trailerhelling en walkraan
Na het vaarseizoen doet ons parkeerterrein dienst als winterberging. Op het terrein staat ook een walkraan die boten kan tillen tot een gewicht van 10 ton. De haven beschikt ook over twee grote loodsen. Eén van deze loodsen kan door de leden worden gehuurd voor onderhoud aan hun boot. Leden kunnen ook gebruikmaken van onze trailerhelling. Uiteraard zijn het terrein en alle voorzieningen ‘state of the art’ en voldoen aan de huidige milieu- en veiligheidseisen.

Bekijk hier het schematisch overzicht van onze haven.

Toegang tot de haven
De toegang tot het haventerrein wordt afgesloten met een slagboom en ’s avonds - na zonsondergang - ook door een elektronisch geregeld hek. Elk lid maar ook passanten beschikken over een toegangspas, tevens jachthavenbetaalkaart (JBK). Als u geen lid bent maar eens een kijkje wilt nemen, dan kunt u zich aan de ingang via de intercom melden bij onze havenmeester.

Winkels
Met de fiets of het openbaar vervoer bent u snel bij winkelcentrum 'Santhorst’ of het grotere 'Winkelhof’. Ook de stad Leiden met haar historisch centrum is goed te bereiken. Als uw boot niet al te groot is, dan is varen ook een optie.

Ligplaatsen


Voldoende ruimte
Onze vereniging beschikt over 662 ligplaatsen. We zijn daarmee één van de grootste verenigingshavens van Nederland. De ligplaatsen zijn verdeeld over verschillende boxtypes. De grootste boxmaat is 14 x 5 meter. En mocht het uw interesse hebben, er zijn ook nog 39 jollensteigers op de wal.

De inrichting van onze haven is zeer ruim van opzet. Met een wateroppervlak van ruim 10ha waarvan 22.000m2 is ingericht als ligplaats is er - ook met wat grotere schepen - voldoende ruimte om te manoeuvreren.

Dat onze haven zeer gewild is kunt u aflezen aan een volledige bezetting. Vrijgekomen ligplaatsen worden middels een wachtlijst toegewezen.

Passanten
Passanten zijn in onze haven van harte welkom. In het hoogseizoen is het aan de ‘P’ passantensteiger altijd gezellig druk. Kom in het vaarseizoen een keer langs met uw boot. Geniet van onze uitstekende voorzieningen en een heerlijk plekje in onze haven.

Passanten tarief
Het tarief is 1 euro per meter. Leden van het Watersportverbond krijgen vanwege de gastvrijheidsregeling een korting van 25%.

Onderhoud


Winterberging en onderhoud
Leden van onze vereniging kunnen zich jaarlijks inschrijven voor een plek op de winterberging. De winterberging is - onder leiding van de havenmeester - in handen van een aantal vrijwilligers die al jaren de winterbergingscommissie vormen. Gezamenlijk zorgen deze vrijwilligers ervoor dat de boten vakkundig op de wal gezet worden. Met name de kleinere schepen hebben een eigen bok, trailer of kar waarop de boot in de winterberging staat.

Leden die tijdens de winterberging aan hun boot willen werken moeten zich houden aan een aantal zeer strenge regels. Zij houden tijdens hun werkzaamheden steeds nauw contact met de havenmeester.

Leden die in de loods onderhoud aan hun boot willen verrichten kunnen daarvoor een plek reserveren.

Korte berging
Ieder jaar kunnen leden van onze vereniging zich inschrijven voor een korte berging op de wal. Deze korte berging staat in de planning direct nadat alle schepen uit de winterberging in het water liggen. Tijdens de korte berging hebben booteigenaren drie weken de gelegenheid om aan hun boot te werken. Natuurlijk gelden ook hier de strenge wettelijke regels op het gebied van arbo en milieu. Er gaan maximaal 12 schepen - tegelijkertijd - de wal op en na drie weken - op de zelfde dag - weer het water in.

Loods huren
Op het haventerrein staat een grote bootloods. Leden kunnen de loods huren voor onderhoud aan hun boot. De huurperiode is maximaal 2 weken. De huurder moet zich conformeren aan de strenge eisen die aan het gebruik van de loods worden gesteld. De planning wordt gemaakt op volgorde van aanvraag en op basis van voorkeursdatum en beschikbaarheid.

Organisatie


Het bestuur van onze vereniging
• Voorzitter - Peter van Arkel
• Secretaris - Leo Keijzer
• Penningmeester - John Visser
• Havencommissaris en vice-voorzitter - John Verhoogt
• Verenigingscommissaris - Richard Pracht

• Havenmeester - Leonie Treffers
• Plaatsvervangend havenmeester - Dick van der Rest
• Havenrestaurant - Bert de Kroon
• Administratie en bestuursondersteuner - Rien Slingerland

Vrijwilligers
Als vereniging zijn wij ongelofelijk blij met onze vrijwilligers. Zij vormen de ruggengraat van onze vereniging en zijn verantwoordelijk voor waar wij nu staan. Deze groep actieve leden zorgt al jaren voor een gemoedelijke en ontspannen sfeer. Het is vaak flink aanpakken maar daar krijg je - weten wij - ook veel voor terug. Leden die een bijdrage willen leveren zijn dan ook altijd van harte welkom en kunnen zich aansluiten bij een van onze commissies.

Commissies en Voorzitters
• Activiteiten - voorzittersfunctie vacant
• Financieel advies - Kees van Leeuwen
• Kascontrole - Danny Dijkstra 
• Winterbergingscommissie - Theo Meijer en Anna Wouters 
• Redactiecommissie - Bas Barthen

De technische adviescommissies zijn projectafhankelijk en worden op basis van de benodigde skills samengesteld.

Doeshavenconcert


Ideaal voor sloepeigenaren
Helaas, de 2020-editie is vanwege de coronacrisis geannuleerd. Maar verder organiseert onze vereniging samen met de gemeente Leiderdorp ieder jaar het Doeshavenconcert. Al sinds 2015 vindt in de maand juni dit voor iedereen gratis toegankelijke concert plaats. Vooral sloepeigenaren willen we verleiden dit evenement eens bij te wonen. U kunt genieten van optredens met veel muziek en dans van zowel amateur- als professionele artiesten. We gaan er vanuit dat we het coronavirus de baas worden, houd daarom onze website in de gaten voor de 2021-editie!

Statuten


Statuten en reglementen
Onze statuten zijn sinds 29 mei 2001 ongewijzigd. In onze reglementen zijn in 2011 een aantal wijzigingen doorgevoerd. De herziene reglementen zijn conform artikel 24 van de statuten goedgekeurd tijdens de Algemene Ledenvergadering op 18 april 2011. Onze statuten en reglementen kunt u hier bekijken en downloaden.

Opperdoes


Nieuwsbrief
Ontwikkelingen die interessant zijn voor onze leden of andere geïnteresseerden nemen we op in onze nieuwsbrief. We versturen de nieuwsbrief per e-mail. De nieuwsbrief hangt ook altijd aan het mededelingenbord in de centrale hal van het havengebouw.

Verenigingsblad Opperdoes
De Opperdoes is ons verenigingsblad. Het eerste nummer verscheen in de maand oktober van het jaar 1979 en het blad wordt geschreven voor en door leden. Jaarlijks verschijnen er twee nummers Benieuwd? Download hier het laatste nummer.

Adverteerders
Onze vereniging heeft een aantal vaste adverteerders. Zij ondersteunen onze vereniging al vaak jaren en op verschillende manieren. Direct of indirect. Bij een aantal van hen krijgen leden van onze vereniging korting op hun aankopen. De logo’s hieronder zijn de link naar hun websites.